Hopp til hovedinnhold

KORT FORTALT: Endring av verdien til et skjemafelt medfører ikke automatisk betydelige endringer i siden.

    Tolking

    Uu-tilsynets forståelse av det aktuelle kravet. Tolkingen er basert på en juridisk og uu-faglig vurdering og avveining av rettskildene, inkludert W3Cs normative og informative kilder til WCAG (W3C, engelsk). Viktige kilder er suksesskriteriet, WCAGs ordliste, Uu-tilsynets praksis, formål, forståartikkelen, teknikker og failures.

    Krav til samsvar

    Uu-tilsynets beskrivelse av hva som skal til for å oppfylle det aktuelle kravet. Ofte består det også av ulike delkrav. Vanligvis kan kravet møtes på flere måter.

    Testregel

    Uu-tilsynets framgangsmåte (prosedyre) for å teste og ta stilling til om krav til samsvar er oppfylt eller ikke. Vi har ofte flere testregler knyttet til et krav.

    Endring av innstillingene til en brukergrensesnittkomponent medfører ikke automatisk kontekstendring, med mindre brukeren er blitt varslet om det før bruk av komponenten.

    Formål

    Hensikten med kravet er at følgene av å legge inn informasjon eller å gjøre valg i en brukergrensesnittkomponent er kjente og forutsigbare for brukeren.

    Brukerbehov

    Kravet er ment å ivareta personer som er blinde, har nedsatt syn, nedsatt motorikk eller nedsatt kognisjon.

    Tilsynets tolking

    Kravet regulerer etter ordlyden kontekstendring ved endring av innstillinger i brukergrensesnittkomponenter. Dette skal som hovedregel ikke skje automatisk. Automatisk kontekstendring kan forvirre brukeren.

    Kravet gjelder for alle typer brukergrensesnittkomponenter. Kravet gjelder for navigasjon med mus, tastatur og tilsvarende.

    Begrepene Brukergrensesnittkomponent og Kontekstendring er definert i WCAGs ordliste.

    Hva som menes med «endring av innstillingene» til en brukergrensesnittkomponent er ikke definert i selve suksesskriteriet eller ordlisten. Det er derimot forklart i forståartikkelen som viser til følgende:

    Å endre innstillingene for en brukergrensesnittkomponent, er å endre et aspekt i komponenten som varer også etter at brukeren ikke lenger samhandler med den. Eksempler er å

    • krysse av i en avkryssingsboks
    • velge en radioknapp,
    • skrive inn/slette tekst i et skjemafelt.

    Eksempel på det motsatte, er det å klikke på en lenke. Å følge en lenke aktiverer lenken, men regnes ikke som en endring av innstilling.

    Hvis slike handlinger medfører automatisk endring av kontekst, skal brukeren ifølge ordlyden, informeres om det på forhånd. For at brukeren, i tråd med ordlyden skal være informert før bruk, skal varselet etter tilsynets vurdering plasseres ved en av følgende:

    • På starten av siden med komponenten.
    • På samme steg i prosessen som inneholder komponenten.
    • Rett før den aktuelle komponenten i leserekkefølgen.

    I tillegg skal informasjonen gi brukeren beskjed om at endring av innstillinger i en bestemt brukergrensesnittkomponent fører til automatisk kontekstendring.

    Kontekstendringer er ifølge eksempler til definisjonen av begrepet å

    • åpne et nytt vindu
    • flytte fokus til en annen komponent
    • gå til en ny side (dette omfatter alt som gir brukerne inntrykk av at de er kommet til en ny side)
    • omorganisere sideinnholdet i betydelig grad

    Forholdet til andre suksesskriterium

    Informasjonen om at endring av innstillinger i brukergrensesnittkomponenter fører til automatisk kontekstendring, skal bestemmes programmatisk, men dette verifiseres i suksesskriterium 1.3.1 Informasjon og relasjoner.

    Det er flere måter å oppfylle kravet på.

    Krav til samsvar

    • Dersom endring av innstillinger i brukergrensesnittkomponenter fører til automatisk kontekstendring, informeres brukeren på forhånd.
    • Informasjonen er synlig og plassert i tråd med ett av følgende alternativer:
      • På starten av siden med komponenten.
      • På samme steg i prosessen som inneholder komponenten.
      • Rett før den aktuelle komponenten i leserekkefølgen.
      • Krav til samsvar gjelder tilsvarende for apper og dokumenter.

    Kommentar

    Tilsynet har avgrenset verifikasjonen av kravet til test med tastatur. Dette vurderes som den mest formålseffektive metoden for å ta stilling til om kravet er oppfylt. Standardimplementering i HTML er slik at feil relatert til innstillinger av brukergrensesnittkomponenter, som viser seg ved tastaturnavigasjon, vanligvis også oppstår når en navigerer med mus.

    Løsningsforslag og eksempler

    Du finner veiledning til dette kravet i løsningsforslagene:

    Merk at løsningsforslag for et tema kan dekke flere WCAG-krav.