Hopp til hovedinnhold

I oktober lanserer vi løsningen for tilgjengelighetserklæring på uustatus.no. For å kunne fylle ut erklæringen, må du teste nettstedet ditt. Vi har satt sammen en liten veiledningspakke som kan hjelpe deg med forberedelse for utfylling av tilgjengelighetserklæring.

22. september 2022

Vi lanserer i oktober løsningen du skal bruke for å opprette tilgjengelighetserklæring på uustatus.no. For å kunne fylle ut erklæringen er det viktig at du setter deg inn i kravene og tester nettstedet ditt slik at du vet hvordan status for universell utforming er på eget nettsted.

Vi har satt sammen en liten veiledningspakke med nyttig innhold og verktøy som dere selv kan bruke til kartlegging og testing av deres nettsted og som kan være til hjelp med forberedelse for utfylling av tilgjengelighetserklæring.

De 6 stegene til ferdig utfylt erklæring

Før man starter arbeidet med å få på plass en tilgjengelighetserklæring, er det viktigste å ha kjennskap om kravene til universell utforming av ikt. I denne artikkelen oppsummerer vi de 6 stegene til ferdig utfylt erklæring.

Arbeid med egne tilgjengelighetserklæringer

Tilsynet har nylig publisert et blogginnlegg om vårt arbeid med forberedelser og testing til tilgjengelighetserklæringer for våre nettsteder, uutilsynet.no og uustatus.no.

I blogginnlegget kan du lese om prosessen - fra kartlegging av nettstedene til testing, kvalitetssikring av testresultatene, retting av feil og retest av nettstedene, til hvordan vi skal gå frem med utfylling og publisering av tilgjengelighetserklæringene.

Verktøy og program for testing av egne nettsteder

På denne siden har vi satt sammen en liste over nyttige verktøy, programmer og teknikker du kan bruke til test av eget nettsted. Dette er noen av hjelpemidlene vi selv bruker i tilsyn og statusmålinger, eller for å sjekke status for universell utforming av egne ikt-løsninger.

WCAG-sjekkliste

Her finner du en sjekkliste med oversikt over alle kravene i WCAG 2.0. Sjekklisten er nedlastbar (Excel), og kan være et nyttig hjelpemiddel i arbeidet med test av eget nettsted.

Oppdatert veiledning om WCAG 2.1. krav

Vi har laget eksempler og løsningsforslag for å møte de 12 lovkravene i WCAG 2.1, som skal følges fra 1. februar 2023. Vi holder også på å lage tilsvarende løsningsforslag for de 35 minstekravene i WCAG 2.0, men dette arbeidet er enda ikke ferdig. I mellomtiden kan du jobbe med løsningsforslag våre for nettsider, som er delt inn etter tema.