Hopp til hovedinnhold

KORT FORTALT: Presenter innhold i en meningsfull rekkefølge.

    Tolking

    Uu-tilsynets forståelse av det aktuelle kravet. Tolkingen er basert på en juridisk og uu-faglig vurdering og avveining av rettskildene, inkludert W3Cs normative og informative kilder til WCAG (W3C, engelsk). Viktige kilder er suksesskriteriet, WCAGs ordliste, Uu-tilsynets praksis, formål, forståartikkelen, teknikker og failures.

    Krav til samsvar

    Uu-tilsynets beskrivelse av hva som skal til for å oppfylle det aktuelle kravet. Ofte består det også av ulike delkrav. Vanligvis kan kravet møtes på flere måter.

    Testregel

    Uu-tilsynets framgangsmåte (prosedyre) for å teste og ta stilling til om krav til samsvar er oppfylt eller ikke. Vi har ofte flere testregler knyttet til et krav.

    Når rekkefølgen innholdet presenteres i, påvirker meningsinnholdet, kan en korrekt leserekkefølgebestemmes programmatisk.

    Formål

    Hensikten med kravet er å sørge for at korrekt leserekkefølge ivaretas i koden, i tilfeller der den visuelle leserekkefølgen har betydning for å forstå hele eller deler av innholdet.

    Brukerbehov

    Kravet er ment å ivareta personer som bruker hjelpemiddelteknologi for å få lest opp eller presentert innholdet.

    Tilsynets tolking

    Etter ordlyden regulerer kravet alt innhold på en nettside, der rekkefølgen innholdet presenteres i, påvirker meningen.

    Meningsbærende leserekkefølge skal ivaretas også når brukeren bruker hjelpemiddelteknologi.

    Begrepene Korrekt leserekkefølge og Bestemmes programmatisk er definert i WCAGs ordliste.

    I tilfeller der den visuelle leserekkefølgen har betydning for å forstå innholdet, skal korrekt leserekkefølge også avspeiles i koden. Feil leserekkefølge kan forvirre brukeren og gjøre innholdet vanskelig eller umulig å forstå.

    Etter definisjonen i ordlisten og forståartikkelen, er rekkefølgen meningsbærende, dersom rekkefølgen på innholdet ikke kan endres, uten at en samtidig endrer meningsinnholdet.

    • Det kan være flere leserekkefølger som ivaretar kravet.
    • Det er tilstrekkelig å angi én korrekt leserekkefølge i koden.

    Semantikken til visse elementer, bestemmer om rekkefølgen er meningsbærende. Eksempel på innhold med meiningsbærende rekkefølge er

    • innhold kodet som tekst
    • innhold kodet som tabell
    • innhold kodet som nummerert liste

    Det er flere måter å oppfylle kravet på.

    Krav til samsvar

    Dersom meningsinnholdet på hele eller deler av nettsiden påvirkes av rekkefølgen som innholdet presenteres i, er én korrekt leserekkefølge programmatisk bestemt og én av følgende gjelder:

    • Programmatisk bestemt leserekkefølge er den samme som visuell leserekkefølge.
    • Programmatisk bestemt leserekkefølge er ulik visuell leserekkefølge, men leserekkefølgen ivaretar likevel meningsinnholdet.

    Krav til samsvar gjelder tilsvarende for apper og dokumenter.

    Kommentar

    Eksempel på et tilfelle der rekkefølgen ikke er meningsbærende:

    Stilark (CSS) brukes til å plassere en navigasjonsbar, en hovedartikkel og en tilleggsartikkel i ulike seksjoner på en nettside. Den visuelle presentasjonen av to seksjonene stemmer ikke med programmatisk bestemt rekkefølge, men innholdets betydning påvirkes ikke av rekkefølgen brukeren leser det i.

    Løsningsforslag og eksempler

    Du finner veiledning til dette kravet i løsningsforslagene:

    Merk at løsningsforslag for et tema kan dekke flere WCAG-krav.