Hopp til hovedinnhold

Funksjonalitet som kan betjenes med å bevege enheten eller ved brukerbevegelse, skal også kunne betjenes med brukersnittkomponenter.

  Hva er kravet?

  2.5.4 Bevegelsesaktivering.

  Hva bør jeg teste?

  Funksjonalitet som brukes gjennom å flytte på enheten eller gjennom bevegelser/gester.

  Hva er forventet resultat?

  Der funksjonalitet kan brukes gjennom å flytte på enheten eller gjennom bevegelser, er det mulig også å bruke funksjonaliteten i grensesnittet ved å bruke vanlige brukergrensesnittkomponenter, som for eksempel lenker og knapper.

  Løsningsforslag for 2.5.4 Bevegelsesaktivering

  Eksempel 1: Rist for å angre

  Etter at teksten er skrevet inn i et felt, vil risting av en enhet vise en dialogboks som tilbyr brukere å angre oppføringen. Støtte for bruk av tilbaketasten og/eller en tydelig knapp ved siden av tekstfeltet tilbyr samme funksjonalitet.

  Rist for å angre kan slås av under innstillinger.

  Eksempel 2: Bevegelsesaktivert skyveknapp

  En glidebryter kan justeres ved å vippe enheten til venstre og høyre. Det er også knapper for å oppnå samme funksjonalitet, og en hakeboks som hindrer bevegelsen i å ha effekt.

  Her er eksempel på en glidebryter med bevegelsesaktivering fra WCAG (engelsk).

  Eksempel på feil

  Det er ikke mulig å bruke vanlige brukergrensesnittkomponenter for å bruke funksjonalitet som brukes gjennom å flytte på enheten eller gjennom bevegelser.

  Kommentar

  Suksesskriteriet gjelder ikke romlige bevegelser, for eksempel når brukeren beveger seg fra punkt A til B der bevegelsene blir registrert med GPS-sensor eller lignende.

  Kravet gjelder heller ikke indirekte bevegelser, for eksempel gjennom et tastatur, mus eller hjelpemidler.