Hopp til hovedinnhold
22. mars 2018

Vi får ofte spørsmål om hvordan vi tester og hvilke verktøy vi bruker når vi gjennomfører tilsyn. Her er en kjapp oversikt.

I tilsynet tester vi nettsider for å kontrollere om de oppfyller de norske kravene til universell utforming. Kravene peker på standarden WCAG 2.0.

Under følger en liste over verktøy og programmer som vil la deg teste dine egne nettsider på samme måte som vi gjør under et tilsyn.

  • Tilsynets indikatorer er vår målemetode og inneholder prosedyrer for å teste de ulike kravene i WCAG. Bruk indikatorene og test nettstedet ditt på samme måte som vi gjør i tilsynet. Verktøyene som er nevnt i listen under, benyttes i enkelte av indikatorene.
  • Colour Contrast Analyzer lar deg finne graden av kontrast mellom elementer på nettsiden. Du får også vite fargekodene på innholdet du har markert, og om kontrastgraden tilfredsstiller de ulike kravene for både liten og stor skrift. Det finnes også mange utvidelser og nettjenester som hjelper deg med dette. Finn det produktet du liker best.
  • WhatFont hjelper deg å inspisere skriftstørrelse og skrifttype på teksten. Det er ulike krav til kontrast for stor og liten tekst, og WhatFont vil hjelpe deg som tester eller utvikler til å få et tydeligere bilde på hva som kan gjøres for å tilpasse innholdet på nettsidene dine til ulike brukerbehov.
  • W3C HTML Validator sjekker om koden er i tråd med kravene for den nyeste versjonen av HTML.
  • Nettlesere: Vi tester med flere ulike nettlesere. Nettleserne vi benytter når vi gjennomfører tilsyn er Internet Explorer, Chrome, Firefox og Opera. Vi bruker da inspeksjonsverktøyene som kommer innebygd i nettleseren for å teste suksesskriteriene etter instruksjoner i indikatorene.

Tilsynets testrutiner er utviklet for å være så presise og effektive som mulig. Du finner hele indikatorsettet her på våre sider. Med litt øvelse vil også du være i stand til å kvalitetssikre dine nettsider raskt og enkelt.

Lykke til!

Bilde av Sindre Säfvenbom, tekstforfatter

Sindre Säfvenbom

Sindre Säfvenbom er utdannet med mastergrad innen universell utforming av ikt og har arbeidet som teknolog for tilsynet.

Kommentarer (1)

M

Mona Berg Hansen

30. januar 2024

Hei, denne artikkelen er 6 år gammel. Tester dere fortsatt i de nettleserne som er oppgitt her? Hva med Edge og Safari?

Kommenter

Felt merket med en rød stjerne (*) er obligatoriske.

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
Er du et menneske?
4 + 12 =
Løs dette enkle mattespørsmålet og skriv inn svaret. For eksempel: For 1+3, skriv inn 4.